Marts dārzā: kā pavasarī tikt galā ar zemesvēžiem

Pavasaris ir laiks, kad ir svarīgi nodrošināt dārzeņu kultūru aizsardzību pret vabolēm un kukaiņiem. Zemesvēži pamostas no ziemas miega un sāk meklēt barību, un tie var iznīcināt tikko iestādītās augšanas kultūras, apēdot visu ceļā esošo.

Tāpēc ir būtiski ņemt vērā šo faktoru un pieņemt pasākumus, lai aizsargātu dārza ražu…

 

Zemesvēži patiešām ir vieni no bīstamākajiem augu kaitēkļiem. Tie var iznīcināt visu, kas nonāk viņu ceļā. Katra zemesvēša mātīte var izdēt līdz pat 300 olām, tādēļ nepieciešams pastāvīgi cīnīties ar šiem kukaiņiem.

 

Tie ir bīstami kaitēkļi augiem dažādu iemeslu dēļ:

Augu sakņu bojājumi: Zemesvēži barojas, galvenokārt uzbrūkot augu saknēm. Viņi ēd saknes, kas var izraisīt auga boja eju vai vājināt tās veselību, izraisot attīstības aizkavēšanos vai pat pilnīgu auga likvidāciju.

Salmu un stiebru bojājumi: Dažas zemesvēžu sugas izraisa bojājumus arī uz auga virszemes daļām, piemēram, lapām, stiebriem vai salmām. Tas var izraisīt lapu malāmēkļus, perforāciju un citus bojājumus, kas vājina augu un var samazināt tā ražu vai izskatu.

Naktskaitīšana: Zemesvēži bieži ir aktīvi naktī, tāpēc tos var būt grūti atklāt un kontrolēt. Šī iezīme padara tos vēl bīstamākus, jo to populācijas var izplatīties, neievērojot agrīnus brīdinājumus par inficēto augu bojājumiem.

Augu vairošanās traucējumi: Daži zemesvēži var ietekmēt arī augu reprodukcijas procesus, piemēram, traucējot sēklu dīgšanu vai stumbra attīstību. Tas var ierobežot jaunu augu augšanu un izplatīšanos, kas savukārt var ietekmēt ekosistēmas veselību un dažādību.

Zemesvēži bojā kviešus, rudzus, miežus, kukurūzu, auzas, zirņus, lēcas, pupas, bietes, kartupeļus, burkānus, kāpostus, gurķus, ķirbjus, sīpolus, baklažānus, tomātus, papriku, saulespuķes, linus, tabaku, zemenes. Stādaudzētavās un jaunos augļu dārzos iznīcina ābeles, bumbieres, plūmes, ķiršus. Tā kā kaitēklis spēj iznīcināt jūsu ražu, tiklīdz jūs pamanāt tā parādīšanos uz vietas, jums ir nekavējoties jārīkojas.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 57%

0%

Mēs sniegsim informāciju par veidiem, kā efektīvi apkarot zemesvēžus, nebojājot augus.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment